петак, 24. јануар 2014.

MANASTIR ŽIČA  

11 коментара:

 1. “Zato i nije slucajno sto je bas Zica i simbolično sagradjena na sredokraci i raskrsnici puteva izmedju vizantijskog Carigrada i latinskoga Rima, i što je izabrana da, pored svih drugih vecih, pa i lepsih crkava i manastira, bas ona bude svetovni i duhovni centar tadasnje srpske drzave. “

  ОдговориИзбриши
 2. ili kako pise na zvanicnom sajtu manastira:

  OSAM PUNIH VEKOVA MANASTIRA ZICA

  Znacaj koji su ktitori, Sveti Sava i Stefan Prvovencani namenili manastiru Zica kao centru samostalne srpske crkve, krunidbenom mestu buducih kraljeva i sabornom hramu srpskog naroda, danas isticemo kroz proslavu nacionalnog jubileja 800 godina postojanja i neprekinute duhovne misije ovog svetog mesta.

  ОдговориИзбриши
 3. Manastir Žiča je bio sedište prvog srpskog arhiepiskopata gde je stolovao prvi arhiepiskop Sveti Sava

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. ZICA – MONASTERY WHERE THE FIRST SERBIAN ARCHIBISHOPRIC WAS ESTABLISHED

   Избриши
  2. U Zici je 1217 godine krunisan prvi kralj dinastije Nemanjic, kralj Stefan Prvovencani, kao i svi kasniji vladari slavne dinastije, kraljevi Radoslav, Vladislav, Uros, Dragutin, Milutin i Stefan Dečanski.

   Избриши
  3. ZICA – MONASTERY WHERE THE FIRST SERBIAN KING WAS CROWNED

   Избриши
 4. Zato je manastir poznat i kao svetinja sa sedam vrata, jer su prilikom svakog krunisanja srpskih kraljeva, otvarana nova vrata, kroz koja je vladar prilazio kruni.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Nakon obnove Srbije, kralj Milan iz dinastije Obrenovic je, vodeci se nemanjickom tradicijom i zavetom ktitora, u manastiru Žiča 1882. krunisan za prvog srpskog kralja novovekovne ili tzv. moderne Srbije.

   Избриши
  2. AND THE FIRST KING OF SO CALLED MODERN SERBIA WAS CROWNED IN MONASTERY ZICA

   Избриши
 5. Zbog svega toga, a radi ocuvanja i daljeg negovanja davno uspostavljene tradicije prosvetiteljskog rada i “kraljevskog pedigrea”, danas u okviru projekta “Zicka Kruna” postoji ideja da se u Zici, blizu manastira podigne elitna obrazovna institucija UNIVERZITET ZICA, kao i ZICKA AKADEMIJA NAUKA, krunska naucno umetnicka institucija sa malim broj ali najznacajnijih i najzasluznijih akademika

  ОдговориИзбриши